sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Eve Hietamies: Tarhapäivä

(Otava 2012)

Hietamiehen edellinen kirja Yösyöttö onnistui olemaan paikoin syvällinen viihdekirja, mutta jatko-osa Tarhapäivä ei yllä edeltäjänsä tasolle. On sinänsä ymmärrettävää, että Hietamies on lähtenyt jatkamaan isän ja lapsen tarinaa, sillä Yösyötön herkullisia henkilöhahmoja jäi kirjan loputtua ikävöimään. Harmi vain, että kirjailija ei luo henkilögalleriaan juurikaan uusia hahmoja eikä edes uusia piirteitä vanhoihin tuttuihin.

Kirjassa Antin poika on kasvanut viisivuotiaaksi, ja pienen perheen lähipiiriin kuuluu edelleen myös naapurin Enni tyttärineen. Kun Enni sitten katoaa, Antin on ryhdyttävä huolehtimaan toisestakin lapsesta, joka sattuu vielä olemaan tyttö. Kun Hietamies on tähän asti onnistunut kommentoimaan monenlaisia lapsiperheiden ilmiöitä terävän kriittisesti, jää ihmetyttämään, miksi kirjassa hukataan täysin lasten leikkien, vaatteiden ja kasvatuksen sukupuolittamisen tarkastelu. Nyt aiheesta kirvonnut huumori jää pinnalliselle tasolle: sen ihmettelyyn, miksi mies ei erota tunikaa ja mekkoa toisistaan.

Ikävästi paikallaan junnaava, liian pitkä sekä edellistä kirjaa kierrättävä romaani ei vakuuta. Yösyöttöön  verrattuna tämä kirja tuottaa melkoisen pettymyksen.

Ei kommentteja: